hortestcentraal.nl

Een raamhor (ook insectenhor, hor, vliegenhor, draadgaas genoemd) is bedoeld om de opening van een raam af te dekken. Het is meestal een gaas gemaakt van metaal of plastic draad, of andere stukken plastic en gespannen in een frame van hout of metaal. Het dient om bladeren, vuil, spinnen, insecten, vogels en andere dieren uit een gebouw of een afgeschermde structuur zoals een veranda te houden, zonder de verse luchtstroom te blokkeren en kan mogelijk de frequentie verminderen van jongvolwassenen die uit het huis van hun ouders sluipen.

De meeste huizen in Australië, de Verenigde Staten en Canada en andere delen van de wereld hebben horren voor de ramen om te voorkomen dat vliegende insecten zoals muggen, vliegen en wespen binnenkomen. In sommige streken, zoals het noorden van de Verenigde Staten en Canada, moesten horren in de winter worden vervangen door glazen stormramen, maar nu zijn er gecombineerde storm- en horramen verkrijgbaar, waarbij het glas en de horpanelen op en neer kunnen worden geschoven.

Voor horren die op aluminium kozijnen worden geïnstalleerd, wordt het materiaal iets groter gesneden dan het kozijn, er vervolgens overheen gelegd, en een flexibel vinyl koord, een spline genoemd, wordt over het scherm in een groef (spline channel) in het kozijn gedrukt. Het overtollige scherm wordt dan dicht bij de spline afgesneden met een scherp hobbymes. De gebruikelijke afmetingen van de spline variëren van 3,6 mm tot 4,8 mm, in stappen van 0,25 mm.

De spline wordt vaak vervaardigd met parallelle ribbels die over de lengte van de spline lopen om een betere grip en compressie te bieden wanneer de spline in het spline kanaal wordt gedrukt. Een spline roller - een speciaal gereedschap dat bestaat uit een metalen (of kunststof) wiel op een handvat - wordt gebruikt om de spline in het frame te drukken. De rand van het wiel is hol, zodat het de spline vasthoudt en niet opzij glijdt. Sommige spline rollers zijn dubbelzijdig en hebben zowel convexe als concave rollers; de convexe roller kan worden gebruikt om de spline dieper in het kanaal te drukken zonder risico van snijden in het scherm. Door het aandrijven van de spline in het kanaal wordt het scherm op het frame gespannen, zodat de installateur moet vermijden het scherm overmatig voor te spannen om te voorkomen dat het frame krom trekt.

hortestcentraal.nl

Hieronder vind je interessante linkjes die te maken hebben met hortestcentraal.nl.